maanantai 24. lokakuuta 2011

Sairas, sairaampi, sairain


Perheessä on perinteinen syysflunssa. Sen lisäksi tarjolla on ollut silmätulehdus, jonka on nyt sairastanut 3/4 perheestä. Syysflunssa oireilee perinteisesti; räkää, kurkkukipua, kuumetta, yskää. Sen lisäksi ainakin aikuisilla on ollut kaikkia jäseniä koskevaa kolotusta ja särkyä. Pienimmäinen tuntuu pääsevän helpoimmalla ja hyvä niin. Silmätulehdus, vähän räkää, vähän yskää. Minulla tauti on sikäli ikävä, että perussairaudesta johtuen tahtoo kaikki taudit oireilla kaupan päälle toisinkin. Pitäisi siis voida levätä, että ei sairastuisi pahemmin.

Mutta lepo. Se ei onnistu. Koska mies on aina sairaampi kuin minä. Se on miehen luonto. Mies haluaa kipeänä, että häntä passataan. Tuodaan lääkettä ja kuumaa juomaa, laitetaan peittoa paremmin, haetaan filmejä katsottavaksi. Eikähän siinä mitään, mutta kun minäkin olen sairas. Kun mies huomaa, että palvelutaso alkaa heiketä, hänen tautinsa saavuttaa uuden vaiheen. Eilen se oli pyörrytys. Ei voi tehdä mitään, eikä mennä mihinkään, eikä muutoinkaan olla mitenkään läsnä lapsiperheen kipeässä arjessa, kun pyörryttää. Saattaahan se pyörryttääkin, mutta kun näitä on vuosien varrella nähty niin paljon, niin vähän epäilyttää.

Myös lääkitsemisessä on eroja. Minä en usko, että ylenmääräinen lääkitseminen on hyväksi. Kaikenlaiset sekoitukset sekaisin saavat varmasti aikaan elimistössä jotakin, mikä ei ole toivottavaa. Hirveä lääkitys on luonnotonta. Onhan sitä tauteja, joita on pakko lääkitä. Itsellänikin on perussairauteen jatkuva lääkitys, mutta flunssa, joka tulee ja menee ja on aikansa. Minun piti käydä miehelle apteekissa ja saaliina oli kuumaan veteen sekoitetttavaa flunssalääkettä, yskää hillitseviä tabletteja, nenäsumutetta, särkylääkettä ja imeskeltäviä kurkkukipulääkkeitä. Lisäksi mies kaivoi esiin minulle kerran reseptillä melkein poskiontelotulehdukseen määrätyt lääkkeet nenän tukkoisuutta hillitsemään. Kaikkia otetaan annostuksen ylärajalla tai hieman yli. Ja tähän päälle silmätipat siihen silmätulehdukseen. Voisiko sekin jo pyörryttää?

Itse olen toistaiseksi tyytynyt särkylääkkeeseen (auttaa sekä kuumeeseen, kurkkukipuun että kaikkiin jäsenkolotuksiin), nenän huuhteluun suolavedellä (on tehokasta) sekä ruokakaupassa myytäviin kurkkupastilleihin yskää makuuasennossa hillitsemään. Eikä pyörrytä.