lauantai 29. joulukuuta 2012

Lahjakatsaus

Sisko miehineen on kylässä. Sisko oli neulonut meille kaikille lämpimät kaulurit ja pienimmälle ihanat vaaleapunaiset villasukat. Isomman villasukat on vielä hetken verran kesken ja valmistuvat ennen kuin sisko miehineen lähtee kotiin.  Sisko on ajatellut meitä monta monituista tuntia neuloessaan. Joskus itsetehtyjen lahjojen kanssa nolostuu. Jos lahjantekijä on käyttänyt paljon aikaa, mutta lopputulos ei syystä tai toisesta miellytä, pelkää pahoittavansa lahjanantajan mielen. Vaikka ei haluaisi, eikä tarkoittaisi. Tai sitten pahoittaa oman mielensä pitämällä esillä jotain, josta ei pidä. Sisko onneksi tietää makuni ja oli taas neulonut minulle mieluista.

Jotkut arvottavat lahjoja hinnan mukaan. Mitä kalliimpi, sen parempi lahja. Mieheni on näitä. Mielellään mies haluaisi jotakin elektroniikkaa, viimeisintä. Minä ja siskoni arvostamme itsetehtyjä tai jollakin tapaa eettisiä lahjoja. Hinnalla on sikäli väliä, että jos halvalla saa hienoa ja kestävän kehityksen mukaista, niin hyvä.  Vanhemmilleni ostin pienet paikallisten käsityöläisten tuotteet. Isälleni käytännöllisen, äidilleni kauniin.

Sopivan lahjan löytäminen on joskus työlästä. Pitää pohtia monelta kannalta, eikä kiireessä ennätä, eikä jaksa. Pitäisikö siis ensi joulun lahjoja ryhtyä pohtimaan nyt?