lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulumuisteloita

Jouluvalmistelut ovat juuri sopivassa vaiheessa. Ulkosauna on pesty, ulkokynttiläiset kiertävät puuta ja lapset ovat levitelleet kuusenkoristeita ovenkahvoihin ja kaapinnuppeihin. Joulueinesmyyntiin on tehty ennakkotilaus. Joulupukin kirje on kirjoitettu ja talteen otettu (tonttu vei). Tänään on suunnitteilla retki käsityöläismarkkinoille, josta saadaan lahjat vanhemmalle väelle.  Huomenna joulukalenterin luukussa lukee pipareiden leivonta.

Jouluun liittyy monia perinteitä, kullakin perheellä omansa. Meidän perheen joulut ovat olleet vähän mitä sattuu, aika useat jommassakummassa mummulassa. Niissä, joissa alkoholi näyttelee liian suurta osaa. Yhtenä jouluna oltiin mummulan lähellä mökissä ja käytiin retkiä siellä mummulassa. Täällä meilläkin on joskus ollut sukulaisia. Tänä jouluna olemme kotona, appiukko eli lasten ukki kai tulee. Ehkä. Emme ole vielä varmoja. Yhden joulunseudun olin kovassa kuumeessa, aattona nousi, heti sen jälkeen kun olin sulattanut jäätyneen keittiön vesiputken. Uskoin lujasti, että tauti on henkinen, kun anoppi oli sen joulun meillä. Että elimistöni haluaa pelastaa minut anopin joululta. Lopulta tauti paljastui myyräkuumeeksi ja vaati sairaalahoitoa. Kaksi joulua ennen lasten tuloa olimme miehen kanssa ulkomailla.

Miehen kanssa paras joulu oli varmaankin se, kun tämä talo oli juuri ostettu. Vielä ei oltu muutettu. Toisessa päässä pakattiin, muutto tehtiin välipäivinä. Mutta aattona olimme uudessa kodissa, takkatulen loisteessa, pelkät patjat lattialla. Astioita oli tuotu sen verran, että syötyä saatiin. Lanttulaatikkoa ainakin oli, sen muistan. Esikoinen oli mahassa. Oltiin niin toiveita ja unelmia täynnä. Tulevaisuudenusko vahva.

Minkähänlaiset muistot meidän lapsille jouluista jää? Lahjoja aina saa, kuusikin on, itsetehtyjä pipareita, joulukinkku. Aattona aina saunotaan ja yleensä sillä aikaa kiireinen pukki oli käynyt tuomassa lahjat kuusen alle. Yhtenä vuonna isompi halusi, että pukille kirjoitetaan, että tontut voi lahjat tuoda. Taisi olla pelästynyt jotakin kaupan pukkia. Pulkkamäessä on joulunseutuna aina käyty, milloin milläkin kumpareella.

Rauhaisaa joulunodotusta itse kullekin!