Hetkellisen henkisen romahduksen jälkeen kokosin itseni. Lastenvalvojan asenne oli minusta pöyristyttävä. Olin naiivisti siinä luulossa, että lastenvalvoja on nimensä mukainen, "valvoo lapsia". Että yhteiskunnan pienimpien paras toteutuisi. Olisi joku ulkopuolinen, joka tekee parhaansa, että lapsilla on kaikki hyvin. Miten typerä olinkaan! Tietenkin lastenvalvoja on täyttämässä byrokratian tarpeita. Kun asiat on määrämuotoisesti ja pykäliä noudattaen paperilla, silloin ne ovat hyvin.
Tehdään sitten niin. Olin tässä lasten huolto- ja tapaamisasiassa ajatellut, että tehdään sellaiset sopimukset, jotka ovat hyviä ja joita noudatetaan. Että lapsille paras olisi paperilla ja muuttuisi siitä eletyksi elämäksi. Mutta eihän siitä ole laisinkaan kyse. On kyse siitä, että minä ja mieheni teemme yhteiskunnan näkökulmasta kelpoisen sopimuksen huollosta ja tapaamisesta. Varmaan saamme sellaisen tehtyä. Itseasiassa hankin jo sopimuspohjan, johon muuttelin nimet ja syntymäajat ja nyt standardi paperi on tehty. Joka toinen viikonloppu, kellonaikoineen, puolet lomista, isänpäivät ja äitienpäivät, joulut ja uudet vuodet, pääsiäispyhät, kaikki kellonaikoineen. Kuka kustantaa, kuka kuljettaa. Paljonko ja milloin suoritetaan elatusmaksut. Nimet alle ja yhteiskunta on tyytyväinen.
Sitten on se tosielämä. Mieheni tuntien mies ei noudata sopimusta. On muuta mielessä, omia menoja, väsyttää ja juomatuttaa, jos saa töitä, niin niitä on silloin. Oho. Olikos se jo minun viikonloppu, sorry sovin jo muuta. Sitten voi käydä, että mies on kykenemätön hoitamaan. Lapset tulevat itkun kanssa takaisin, mies lakkaa ottamasta. Mies sanoo, että on vähän huono olo, jos ei tänä viikonloppuna nyt sitten kuitenkaan. Sopimus on olemassa, yhteiskunta on tyytyväinen. Minä hoidan lapset. Tehdään sitten niin.
Mutta eikö reilumpaa olisi ollut tehdä sopimus, jota noudatetaan? Kuten juuri eräs julkkisisä. Kerran kuussa kaksi tuntia. That's it. Tulee varmaan noudatettua ja säännölliset tapaamiset isän ja lapsen välillä toteutuvat.